'The Spirit of Egypt' weekend 1-3 April 2022, Perth WA



Celebrate the Spirit of Egypt!

  • The SPIRIT OF EGYPT weekend event @ Blue Lotus Room 1-3 April 2022 celebrates & promotes Egyptian cultural arts, music, dance & costume traditions. Accessible to the wider local community, including wheelchair participants, participants can enjoy Dance, Drumming & Cultural Arts workshops, lunchtime events & evening recitals. High quality self development workshops are available for practicing artists to develop skills & cultural insight.  
  • LIVE attendance & ONLINE videos available.
    Produced & Sponsored by Keti Sharif (director, Sphinx Festival, Egypt)

Cultural Art, Music & Dance

Producers & Performers 
Keti Sharif, Sam Nascimento, Lotus Dance Ensemble, Zahara Dance Co, Hip Joint, Global Caravan
Arabic Musicians
Emad Nosir (Sydney), Mohumed Lelo (Sydney), Jamal Jraika (Sydney), Kamal Alama & Sam Nascimento
Dance Teachers
Keti Sharif, Virginia Rizkallah (Melbourne), Tabatha Vagliviello, Kim Astle, Richelle Spencer, Selina Colebourne
Community & Education
Special guests from WA Education Department, Major of Bayswater, Local Government & Cultural Groups


JOIN US LIVE @ THE STUDIO!

  • How to Book: View program below or download Spirit of Egypt pdf
  • OPTION 1. Choose individual workshops, seminars or events online below by clicking the BOOK links, which will create a cart.
  • OPTION 2. Book a full day pass or full weekend with a single link below.
  • OPTION 3. Contact office@bluelotusroom.com if you wish to book manually, and you will receive a call to follow up.

The Spirit of Egypt Program - LIVE OPTION

Blue Lotus Room, 23 Rudloc Rd, Morley
Live workshop bookings open now! 
Click on the Dates below to see the FULL program for that day.

10:00 am – 11:00 am
( 1 hour )

EGYPTIAN BREAKFAST & WELCOME!
(Official Event Launch)

Join the official event launch with guests.

$10

11:15 am – 12:30 pm
( 1 hour 15 Minutes )

'El MASR' DRUM & DANCE; A FUN INTERACTIVE WORKSHOP
(Sam Nascimento & Keti Sharif)

Opening workshop! Play darbuka or dance to an array of earthy Egyptian rhythms with an emphasis on maintaining a strong rhythmic base. Please bring a drum or dof, there are a few spares.

$20

12:45 pm – 1:15 pm
( 30 Minutes )

EGYPT'S TIMELESS ARTISTIC HISTORY
(Keti Sharif)

Lunchtime seminar - learn about the historical development of Egypt's artistic legacies; including architecture, music, dance & textiles. Plus a look at the preservation of cultural arts in Egypt.

$10

1:30 pm – 3:30 pm
( 2 hours )

LOTUS DANCE SERIES: PHARAONIC INSPIRED THEATRE DANCE
(Keti Sharif)

Explore a graceful series of symbolic dances with Pharaonic Lotus fans, Scorpions & Isis wings. Discover timeless Ancient Egyptian mythological stories through dancing with theatre props.

$40 (nearly full)

4:00 pm – 6:00 pm
( 2 hours )

'SPEAKING SAGAT' - EGYPTIAN BALADI WITH FINGER CYMBALS
(Kim Astle)

Dance Workshop - learn to play a variety of finger cymbal patterns as you walk, dance & enjoy Baladi rhythms & a fun, lively choreography. Create 'conversation' with sagat to boost confidence & dance skills.

$40

7:00 pm – 9:00 pm
( 2 hours )

ETERNAL EGYPT
(Recital, Film & Live Egyptian Music)

Watch rare documentary footage, depicting the cultural arts of Egypt. Enjoy Keti's Pharaonic inspired Lotus Series & Muwashahat by guest, Virginia Rizkallah. Experience live traditional 'Takht' music with our guest ensemble, plus a Baladi & Folk troupe performance by The Hip Joint. 

$30 (sorry, full)

9:30 am – 10:15 am
( 45 mins )

PLAY 'FRAME DRUM' - TRADITIONAL EGYPTIAN RHYTHMS ON DOF
(Sam Nascimento)

Learn to play easy, mesmerizing Sufi & Egyptian rhythms of Dof. Sam will help you find the pulse of the rhythm, to play with ease. Bring your drof, or RSVP drum hire ($5 extra).

$10

10:30 am – 12:30 pm
( 2 hours )

THE MAGIC OF MUWASHAHAT MASRI (Virginia Rizkallah)

Meander through the poetic beauty of Egypt’s Sayed Darwish in a sensual dance journey of sweeping gesture & graceful, flowing movement, inspired by the splendour of Al Andalus.

$40 (sorry full)

12:45 pm – 1:15 pm
( 30 Minutes)

ARABIC MUSIC & MAQAMAAT
(lunchtime seminar by Emad Nosir)

Egyptian Kemengeh (violin) player Emad Nosir delivers a musical seminar on Arabic Maqamaat (scales) & how they influence mood, melody & meaning.

$10

1:30 pm – 3:30 pm
( 2 hours )

THE MUSICAL HEART OF EGYPT; CLASSICAL DANCING TO LIVE MUSIC
(Keti Sharif & Egyptian Ensemble)

Relish the experience of dancing to live classical Egyptian music! Learn how to interpret instrumental taqsim on qanoon & kemengeh, plus somatic tips to enrich connection to rhythms & maqamaat.
*Om Kolthoum classics & Samai 10/8

$60 (nearly full)

4:00 pm – 6:00 pm
( 2 hours )

MODERN DANCES OF CAIRO; NEW SAIIDI, SHAABI & MAHRAGANAT
(Tabetha Vagliviello)

Discover an array of sassy, modern Cairo dance styles & new ways of dancing with the cane, plus fun street Shaabi & current Maraghanant trends embraced by Cairo's 'post-revolution' youth. Get ready to get loud with fiery movement & expression.

$40

7:00 pm – 10:00 pm
( 3 hours )

'THE SPIRIT OF EGYPT' HAFLA; FUN NIGHT OF DANCING (LIVE BAND & DJ)
(Evening Event)

Enjoy a lively array of Egyptian troupe dances - traditional & modern styles, special guest performance with the Band. Plus LIVE Egyptian music & Arabic DJ for you to enjoy free dancing. Light Mezze.

$40 (nearly full)

10:00 am – 11:00 am
( 60 Minutes)

EASY EGYPTIAN DANCE (SEATED)
(Selina Colebourne)

Learn bellydancing in your chair! Music, Movement & Motivation. Fun for those in wheelchairs, seniors or participants with physical limitations. Standing dancers welcome too!

$20

11:15 am – 12:30 pm
( 1 hour 15 Minutes )

EXPLORING EGYPTIAN & NORTH AFRICAN RHYTHMS ON DARBUKA
(Sam Nascimento)

Learn to play hypnotic darbuka rhythms from Egypt to Al Mahgreb. Sam will help you explore various rhythmic patterns to play with a deep, grounded feel. Bring your drum, or RSVP drum hire ($5 extra).

$20 (nearly full)

12:45 pm – 1:15 pm
( 30 Minutes)

EGYPTIAN COSTUMES & KOSHARI
(lunchtime event)

See the beautiful traditional costumes of Egypt, and enjoy a typical street food platter of Koshari, Tameya, pickle, mint tea & Arabic coffee.

$15 (nearly full)

1:30 pm – 3:30 pm
( 2 hours )

CELEBRATION DANCES; EGYPTIAN BALADI, SAIIDI & ZAFFAH "LIVE"!
(Keti Sharif & Egyptian Ensemble)

Learn traditional Egyptian dances to LIVE music! Deepen your dancing with earthy Egyptian footwork, solid hipwork, sublime movement & colloquial gesture. BYO cane (optional). *Saiidi, Zaffah & Folk Styles

$60 (nearly full)

4:00 pm – 6:00 pm
( 2 hours )

GHAWAZEE; INVADERS OF THE HEART (TRIBAL STYLE IMPROVISATION)
(Richelle Spencer)

Join a Tribal workshop inspired by Egypt's Ghawazee, folk dances & bellydance arts. Experience how improvised group dancing emanates a unified, spiritual energy and supports a beautiful, earthy collective.

$40

7:00 pm – 8:30 pm
( 1 Hour 30 Minutes)

'EL MOULID' FESTIVE COMMUNAL SPIRIT & EGYPTIAN DANCE ARTS
(Evening Event)

Final evening celebration with an earthy Tribal Ghawazee performance, Tanoura (whirling dervish) & Zaar (trance dance). Enjoy music by the Live Egyptian Band & percussionists!

$25

Discount Packages - Full Day or Full Event LIVE OPTION

Fri 1st April

$130

Full Day Package

    Reg $150, Save $20

Sat 2nd April

$180

Full Day Package

    Reg $200, Save $20

Sun 3rd April

$160

Full Day Package

    Reg $180, Save $20

3 Day Package

$430

Full Event Package

    Reg $530, Save $100

Overseas, Interstate or unable to join in person?

If you can't attend live - online option

Buy 5 x Selected Spirit of Egypt Workshop Videos!


                             
Buy your online video package (filmed workshops) and they will be delivered within 48 hours of the event!


1. 'El MASR' DRUM & DANCE; A FUN INTERACTIVE WORKSHOP (Sam Nascimento & Keti Sharif) 1 hour 15 mins 

2. LOTUS DANCE SERIES: PHARAONIC INSPIRED THEATRE DANCE (Keti Sharif) 2 hours

3. ARABIC MUSIC & MAQAMAAT (seminar by Emad Nosir) 1 hour

4. THE MUSICAL HEART OF EGYPT; CLASSICAL DANCING TO LIVE MUSIC (Keti Sharif & Egyptian Ensemble) 2 hours

5. CELEBRATION DANCES; EGYPTIAN BALADI, SAIIDI & ZAFFAH "LIVE" (Keti Sharif & Egyptian Ensemble) 2 hours

** SPECIAL - ALL 5 x Workshops and Seminars $90 USD

Blue Lotus Room - near Morley Galleria, WA